Ο σύμβουλος ενέργειας, κ. Χριστοδουλίδης, μίλησε στο Metropolis 95.5 και έδωσε πρακτικές συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι.
«Σκεφτείτε το σπίτι σας σαν ένα μεγάλο κλιματιστικό. Εκμεταλλευτείτε τα οφέλη του παθητικού δροσισμού. Κατεβάζουμε τις τέντες και τα ρολά για να προστατέψουμε το σπίτι από τη θερμική ακτινοβολία. Επιπλέον, καταβρέχουμε τις βεράντες και τα μπαλκόνια, καθώς αυτά συγκεντρώνουν μεγάλο θερμικό φορτίο. Η εξάτμιση του νερού βοηθάει να πέσει η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι. Τη νύχτα, ανοίγουμε τις μπαλκονόπορτες για να αποβληθεί το θερμικό φορτίο που παραμένει στο εσωτερικό του σπιτιού», ανέφερε.
Πρόσθεσε επίσης: «Τα πλατύφυλλα φυτά είναι πολύ χρήσιμα, γιατί λειτουργούν σαν προστατευτικό τείχος ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία. Δρουν σαν μια φυσική θερμομόνωση που εμποδίζει τη θερμότητα να εισέλθει στο σπίτι. Εάν έχουμε τη δυνατότητα, τοποθετούμε μεμβράνες στα τζάμια που μπλοκάρουν τον ήλιο. Αυτό μπορεί να μειώσει τον φυσικό φωτισμό, γι’ αυτό χρησιμοποιούμε λάμπες LED που παρέχουν φως χωρίς να καταναλώνουν πολλή ενέργεια».
Σχετικά με τον ενεργητικό δροσισμό, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε: «Η χρήση του κλιματιστικού είναι βασική. Ρυθμίζουμε την επιθυμητή θερμοκρασία έτσι ώστε η διαφορά με την εξωτερική θερμοκρασία να μην υπερβαίνει τους 10-12 βαθμούς. Αν έξω έχει 36 βαθμούς, ρυθμίζουμε το κλιματιστικό στους 26 βαθμούς. Κάθε βαθμός χαμηλότερα αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 8-10%».
Καταλήγοντας, ανέφερε: «Παλαιότερα, χρησιμοποιούσαν ανεμιστήρες. Ένας αριστερόστροφος ανεμιστήρας οροφής μπορεί να βοηθήσει να ρυθμίσουμε το κλιματιστικό σε υψηλότερη θερμοκρασία, ενώ η αίσθηση που θα έχουμε θα είναι σαν να είναι στους 25 βαθμούς. Ο ανεμιστήρας κυκλοφορεί τον αέρα προς τα πάνω, εξοικονομώντας έως και 30% ενέργεια».